Harri Hytönen - Perhokalastus

Harri Hytönen - Perhokalastus

Sunday, February 24, 2008

Ei kahta ilman kolmatta

Mitä sitä hyvää putkea katkaisemaan? Siis tietenkään kyse ei ole esim. ryyppyputkesta vaan kolmen päivän kalastusputkesta. Kohtuullisen harvinaista, että talvella tulee kalastettua näin useana päivänä peräkkäin. Sumariaikaa ei tietenkään enää lasketa varsinaiseksi talvikalastukseksi. Eihän? Silloin olen parhaimmillani kalastanut liki kymmenenä päivänä peräkkäin.

Aamulla kiedoin kasan risukoppia ja pörräsin netissä mm. ilmatieteenlaitoksen nettisivuilla. Lupaili jälleen ihan kohtuullisen lämmintä päivää. Eli eikun kamppeet kasaan ja ratin taakse. Auton mittari näytti kuitenkin viittä pakkasastetta ja taivaaltakin alkoi kiihtyvällä tahdilla tuprutella lunta. Tästähän tuli todellinen talvikalastuspäivä.

Joen rannalla tuli rimpauteltua kaverini Peksin kanssa ja myös hän innostui ideasta tulla kalalle. Ehdin kuitenkin aikani tahkota omin päin ennen Pekan saapumista joelle. Tässä ajassa ehdinkin jo löytämään päivän ainoaksi jääneen kalan, joka puraisi jälleen kerran streameriä.

Kala oli tavanomainen musta luikero joita pääasiassa Hartolan kalat tuppaavat olemaan. Tai ehkä nämä laihaan kuntoon itsensä ajavat ovat edellisen kesän istukkaita, sillä joukossa on kuitenkin selvästi paremmassa lihassa olevia yksilöitä. Lienevät sitten niitä 'vanhempia' kaloja. Puhuttamattakin oli selvää, että laskin kalan takaisin. Ja vielä ilman kahluuhousujen kastumista sisäpuolelta. Tai siis housuni olivat päivän jälkeen toki kosteat sisäpuolelta mutta sillä ei ollut mitään tekemistä kalan takaisin laskemisen kanssa. Kyse ei ollut siis mistään 'hekumallisesta hetkestä' tai 'jeesusmaisesta' olosta vaan puhtaasti vuotavista kahluuhousuista. Uudet pöksyt edelleen hankintalistalla. Ehkä sitten ensi talveksi..



Kumma kyllä vaikka kuinka tulee sidotuksi erilaisia nymfejä ja risukoppia talvikalastusta varten, niin silti suurin osa kaloista tulee parilla tehokkaaksi osoittatuneella streamerillä. Huolimatta siitä, että tänäänkin esimerkiksi juuri risukopat saivat uittoaikaa kohtuullisen paljon. Onneksi on kuitenkin myös niitä päiviä jolloin vain pienet perhot tuntuvat toimivan. On se sentään kuitenkin hauska onkia 'oikeilla perhoilla'.

3 comments:

Janne Erämies said...

Harvassa olivat kalat tänään,munat meni itellä pataan että heilahti.kävittekö ollenkaan yläosilla?mulla ei ollut enää iltapäivästä pienintäkään hinkua tulla tuonne alaosille.

Harri Hytönen said...

Eipä näkynyt Keisaria, ei..Minä kävin myös ylhäällä.

Janne Erämies said...

Mä kävin tekemässä pari pistoa niskakoskella ja ekolla ja sitten leirikosken kautta lahteen kun tämä päivä oli vähän semmonen ettei mikään meinaa onnistua.